Настани:

PERPETUUM JAZZILE (SLO)

21:00 Плоштад Пела

Порта Македонија

 (главен настан)

 

„Сцената е нашето платно,
ние сликаме со нашите гласови,
ги мешаме и од нив создаваме
мајстории…
Нашиот поттик се насмеаните лица,
Тие нè уверуваат,
дека она што го правиме,
е од сè срце и со длабока посветеност“

 

Откако нè гледал во живо, некој рекол: „Perpetuum Jazzile е вокална група каде што единствено музиката се сфаќа сериозно од страна на пејачите“. Па, има нешто вистина во тоа… но кај нас има и нешто друго. Сакаме да создаваме моќни…

Промоција на антологија на љубовна поезија

20:00 Мост ОКО

grebeni
Мост „Око“, промоција на „Антологија на две 1/2 декади од македонската љубовна и еротска поезија“, 20:30, потврдени учесници

Марта Маркоска
Наташа Сарџоска
Владимир Илиевски
Љупка Антеска
Снежана Стојчевска
Митко Гогов
Милица Пашоска
Исток Улчар
Јулијана Величковска
Искра Донева
Жарко Кујунџиски
Елена Пренџова

Поетско-музички перформанс

20:00 Парк на поезијата

(Градска библиотека Браќа Миладиновци)

 

Луѓето кои сакаат да читаат може да читаат било каде и во било кое време. Постои нешто магично за оние кои сакаат да поминат време во природа во малечките места создадени токму за читање. Затоа Градската Библиотеката ”Браќа Миладиновци” – Скопје го оспособи Паркот на поезијата. Со отворање на овој парк, читателите и посетиттелите на библиотеката ќе добијат едно интимно место каде ќе можат да застанат, здивнат и на мир да прочитаат…

Скопска ноќ

МКЦ хол

Петра Јовановска, инсталација/изложба

Инсталација на 500 минијатури во облик на круг, изработени во техника линорез, сув печат, цртеж, колаж, комбинирана техника, прин. Составена од геометриска чиста форма, како што е кругот, кругот како симбол на бесконечност, симбол на планетата Земја, која постојано се врти, круг како нешто кое постоано се повторува, симбол на тоа, дека некогаш сме годе а некогаш доле, како паралела на работите во животот, кој нудат слобода, ширина…

24 часовен бесплатен филмски маратон

Кино Милениум
Почеток: 11:00
*филмската програма ќе биде објавена во петок 03.октомври

milenium

11:00 – Бегство од планетата Земја 3Д (Escape from Planet Earth 3D)
13:00 – Нинџа Желки 3Д (Teenage Mutant Ninja Turtles 3D)
15:00 – Plodi
17:30 – Израмнувач (The Equalizer)
20:00 – ДЕЦА НА СОНЦЕТО
22:30 – Ноемврискиот човек (The November Man)
01.00 – Expendebles 3
03.30 – Израмнувач (The Equalizer)
06.00 – Plodi
08.30 – Нинџа Желки 3Д (Teenage Mutant Ninja Turtles 3D)

*Секој посетител…

SOUL EXTRUDER

плато пред Дом на АРМ

Lazy Kidz Visualz
видео инсталација

Интерактивна инсталација во која учесниците имаат можност да се изразат индивидуално, секој може да остави свој печат и да прикаже тоа што го имал некогаш да го каже или сака да го каже. Секој од учесниците застанува пред кинет (сензор/камера) по што започнува неговото креирање.Интерактивна инсталација во која учесниците имаат можност да се изразат индивидуално, секој може да остави свој печат и да прикаже тоа што…

Има многу риби во океанот, но јас сакам само една

хол на МКЦ

Блашка Миева,
инсталација

Инсталацијата се содржи од 100 -200 цртежи, слики и 2 димензионални претстави на различни видови на риби, кои се прикачени на таканаречена “мрежа“ која се состои од тулови во боја, симболизирајќи, воедно, водено пространство,(океанот), но и мрежа во која се фатени рибите. Покрај помалите претстави на различни видови на риби, ќе има една носечка, најголема претстава на риба, која ќе ја претставува рибата која ја сакам, која се споменува…

ACCIDENT OF EMOTIONS

улица Македонија

Љуан Бајрактари (Косово),
инсталација во простор

Делото има за цел да го рефлектира поимот за објектот во современа пракса. Специфичните услови во кои објектите се модифицирани, позиционирани, составени и прикажани се централни во процесот на создавање на оваа продукција. Уметникот конкретно е заинтригиран со конкретноста на трансформацијата и промената која таа ја носи која го изразува хармоничниот баланс помеѓу поларните опозити: монументално и не монументално, стабилно и нестабилно, трајно и преодно, вредност и…

NEPTUNIZAM

Галерија 8

Луана Лојиќ (Хрватска),
видео инсталација

Овој проект има за цел преку симболи да ја истражи геолошката теорија за нептунизмот стара повеќе од еден век, врз основа на која сите форми на планетата Земја се настанати преку нејзината водна активност. Оваа видео и фотографска инсталација содржи кристали од сол, перформанс со креирање на кристали, фотографии од дожд создадени и прочистени во дождовница како и изложба на истите тие фотографии. Оваа инсталација во себе содржи и…

STATE

Галерија 8

Ксенија Јуришиќ (Хрватска),
видео инсталација

Краткото видео State е коментар на хрватското пристапување кон Европската унија. Ова видео си поигрува со двосмисленоста на зборот “држава” користејќи коцки од лед кои се изложени на сончеви зраци и термална активност, кои по кратко време се топат и ја губат својата форма претворајќи се во баричка со вода. Стопениот лед е директна критика кон движењата во современото општество кои резултираат со забрзано распаѓање. Хрватското пристапување кон…

I.J.PINO & CO

21:00 плато пред Дом на АРМ

 

“…боите се во нас…”

/инсталација во простор

“…spaCe ..”

/spokenword просторна скулптура

“sub Motion”

/перформанс

 

I.J.PINO & CO, Croatia

___

Јосип Пино Иванчиќ е роден во Пула, Хрватска, токму во годините на зародишот на рокенролот во породилна зграда со ужасна окер фасада. За време на седумдесеттите соработува со своите пријатели уметници за да создаде “ментално спиритуална музика”. Во специфичниот социо-политички контекст од тоа време и под силна инспирација на Јозеф Бојс тој…

CONSTRUCTION IN KNEADING

Џебно кино МКЦ

RYO IKESHIRO (UK)

Construction in kneading е аудиовизуелно дело. Истражува специфична животна форма базирана на Манделбоксот, n-димензионален фрактал инспириран од Манделбротовaта збирка. Ова дело генерира истовремено аудиовизуелни ефекти во реално време, без претходно да следи предодредени звучни инсталации како во мноштвото виџејски пракси. За ова дело, не постојат претходно снимени аудио звуци, конвенционални методи на креирање и претходно рендерирани филмови/текстури. Целиот перформанс е базиран на импровизиран дуел помеѓу човекот и појавниот алгоритам.

_____

Рио Икеширо е…

Групна изложба на млади уметници

Галерија 8

I AM GLAD I HAVE MANY CHOICES
Изложба на фотографии од Мона Аџи Ага Бозорги (Иран)

Во Иран, поради многуте правила и регулативи, жителите мора да се преправаат дека се сосема различни во јавност, додека на дневна основа се соочуваат со бројни општествени пречки. Луѓето овде мора да се облекуваат, однесуваат и бидат сосема нешто спротивно од тоа што се, или од она во што веруваат. Жените се соочуваат со далеку поголема општествена дискриминација…

A SPECIAL PLACE IN THE CITY / SECRET HEART

улица Македонија

 

Kolektiva, Slovenia
инсталација

Идејата за проектот Secret Heart е инспирирана од натпис со наслов “Потрага по Шопен – пронаоѓањето на полското минато” од Мајкл Кикмелман издаден за Њујорк Тајмс, 3 октомври 2009. Дознавме дека сочуваното срце на Шопен е сместено во една црква со тајна локација во Варшава. Сметаме дека фактот поради кое срцето останало сочувано дури и кога се било уништено во Втората светска војна е одличен пример и…

Мрежа 64

20:00 Градски Парк
(во близина на школка)

Здружението за развој на урбана култура и актуелизација на простор – МЕЛЕЕМ

Здружението за развој на урбана култура и актуелизација на простор МЕЛЕЕМ – Скопје е основано на 9 август 2013 година во Скопје, Македонија.

Мисијата на МЕЛЕЕМ е да актуелизира неискористени простори или неискористени згради со голем потенцијал за социјализација и градски културни активности. МЕЛЕЕМ верува дека решенијата на проблемите во општеството се во отворените…

Работилница на Стрип Центар Велес

19:00 Кино Фросина (Горно фоаје)

Стрип Центар Велес
Стрип работилница

Стрип центар на Македонија со седиште во Велес www.comicscenter.mk е формиран во 2002 како продолжение на ДРУШТВОТО НА ЉУБИТЕЛИ НА СТРИП “СТРИП АРТ” (формиран во 1995 г)Истиот има за цел да го оживее и афирмира македонскиот стрип како внатре така и вон нашата земја, сaкa дa ги организира авторите на стрип во нивната творечка дејност, како и да ги претстави најновите достигнувања од светската и…

RE:Volt #4: Ум Заум #2

23:00 Плато пред Чифте Амам

Режија: Стефан Сидовски
Музичка подлога: Александар Пејовски

Краток опис: Проекција на филмот „Револт“ со музичка придружба на Ум Заум 002 – проект на Алек Пејовски.
Проектот re:volt е омаж и посвета на „Револт“, аматерски филм кој Стефан Сидовски го снимил во 1977 година во Скопје, Македонија. Замислен е токму како омаж и посвета за да се трансформира во точка на повторливост: повторна продукција, повторно вложување, повторно оживување, повторно испитување. Замислен е токму…

Метал сцена

21:00 Летен клуб ХАВАНА

Концерти на метал бендови

Steel Temple (МК)

Steel Temple е бенд што постои од 2000-та година. Таа година освојуваат 2-ро место од публика на Рок Фест (истата година Верка беа прво место). 2004-та го вадат својот прв албум насловен Барајќи Го Спасот, и од истиот имаат дури 3 видео записи (спотови). Низ годините се појавуваат на многу компилации од кои најзабележана е на трибјут ЦД-то на Бастион, на кој е преработена песната…

ХипХоп сцена

21:30 Школка (Градски Парк)

ХипХоп сцена

 

Propo’88 & BlabberMouf (Хол)

Холандскиот изведувач BlabberMouf се појави на рап сцената во 2003-та год. Во тоа време ги пишува своите први рими, главно висејќи по паркот со својата група Het VerZet. Поетично исфрла мудри метафори и брзи досетливи поенти. Постепено го усовршува својот стил на рапување и брзо го гради своето име како енергичен изведувач. Во 2008-ма Д-Џејот и продуцент Propo’88 го запознава BlabberMouf и овој спој развива соработка којашто…

Хорски настапи

20:00 плато кај Спомен Куќа на Мајка Тереза
Хорска програма

 

Женски Младински Хор

Формиран 1972 година од професорот Драган Шуплевски, Женскиот младински хор при МКЦ од Скопје во изминативе четири децении израсна во еден од најуспешните и најнаградувани хорски ансамбли во земјава и вистински репрезент на нашата музичка култура во глобални рамки.
Програма:
Fabio de Angelis – Ninna nanna
Ramiro Real – Ella
William L. Dawson – Soon ah will be done
Trad. Gospel – Free at last
Trad. Spiritual – When…

Детска сцена

18:00 Универзална Сала

Ревија на детски песни од фестивалите Златно Славејче, Поточиња и Виножито

Детска сцена Бела Ноќ

МКЦ концерти

22:00 Плато пред МКЦ 

Artan Lili (Србија)

Белградскиот бенд Artan Lili е најверојатно најдоброто свежо парче музика кое се појави на вибрантната белградска рок сцена во 2014 година.Бендот штотуку го издаде својот прв албум, а ова ќе им биде прво гостување во Македонија. Енергични, гласни, а неверојатно заразни.Во бендот членуваат: Бојан Слачала, Марко Ајковиќ, Драган Кнежевиќ, Романа Касумовиќ, и верувајте, оваа екипа знае како да напише хит!

Artan Lili

Ска / Реге сцена

18:00 Летен клуб Кастро

Ска Реге Бела Ноќ

Proces (Срб)
Selector Lazey Face (Буг)
DJ Rek (Грц)
Чарли
Geto Rudi
Elly Rasta Girl & Irenska

Ска - реге на Бела Ноќ 2014

Џез сцена

20:00 Плоштад Карпошово Востание

ТОНИ КИТАНОВСКИ БИГ БЕНД

Киро Кузманов – алто саксофон
Иван Иванов – тенор саксофон
Нино Димов – баритон саксофон
Филип Стевановски – тромбон
Александар Ниниќ – туба
Кирил Туфекчиевски – контрабас
Дамјан Даневски – тапани
Виктор Филиповски – перкусии
Тони Китановски – гитара

Тони Китановски

Иван Иванов Квартет

Арменд Џафери – гитараКирил Туфелчиевски – контрабас
Енес Беу – тапани

Музиката на Иван Иванов Квартет овој пат во друга…

Ликовни изложби на БЕЛА НОЌ 2014

Младински културен центар – Галерија МКЦ:

Инсталации: Атанас Атанасоски – „Бело за Бела ноќ‘‘

Атанас Атанасоски е роден во Прилеп 1961 година. Во 1987 година завршил Факултет за ликовни уметности во Скопје.Тој е автор со посебна креативност и дух.Во галеријата на МКЦ поставува елементи и концептуализира во инсталацијата. Интимизмот на доживување, концетрираната духовна енергија и содржината на…